10 tips voor meer werkplezier- stop blue monday
Waarom meer werkplezier nu hoog noodzakelijk is.
Dit jaar valt Blue Monday op 15/2/2024 en is de zogenaamde meest deprimerende dag van het jaar. Algemeen wordt maandag als en rotdag aanzien (terug naar een job die je misschien niet leuk vindt)
In 2020 barste Covid los en zette ons leven grondig op zijn kop
Psychiater Dirk De Wachter waarschuwde toen al: "Na de piek van het coronavirus, komt de piek van de psychologische problemen”. De torenhoge wachttijden voor psychologische hulp liegen er niet om en bezorgen zelfs psychologen stress
In 2022 barste de Oorlog in Ukraine, een torenhoge inflatie en zotte onbetaalbare energieprijzen los.
Nu woedt een wrede oorlog tussen Israel en de Palestijnen in de Gaza-strook
Nog nog nooit ervaarden wij zoveel kwalijke effecten op ons fysiek, emotioneel, psychologisch, sociaal en economisch welzijn
Mensen kijken meer dan ooit met heimwee naar het verleden, klagen over het heden en maken zich grote zorgen over de toekomst. Velen voelen zich onzeker, angstig of zelfs verzuurd.
Je moet vandaag de dag heel veel energie hebben om deze stortvloed van negatieve gedachten en gevoelens het hoofd te bieden. Mensen voelen zich moe en zonder energie.
En zeker op een maandag, soms ook wel baaldag genoemd
- 89 % ervaren minder welzijn op het werk dan voor de corona crisis
- 41% van de Belgen ervaren slaap te kort en kampen met depressieve gevoelens en met angst .
- 28,5 % van de mensen vertonen burn-out verschijnselen (+60%)
- Absenteïsme bereikt records (+40%)
- Het is al 30 jaar geleden dat het vertrouwen in de toekomst zo laag was.
Voorschriften voor medicijnen tegen depressie, angststoornissen, slapeloosheid slagen de pan uit.
Het gezondheidssysteem gaat er teveel vanuit dat gezondheid afhangt van medicaties en vaccins.
Maar door de psychologische en zelfs fysieke impact van langdurige quarantaines en shutdowns, zijn velen van ons gaan beseffen dat gezond voelen meer is dan de afwezigheid van ziekte.
We voelen ons het gezondst wanneer we positieve emoties ervaren, wanneer we ons nuttig en vredig voelen, wanneer we ons verbinden met anderen en wanneer we plezier en dankbaarheid delen.
Na meer dan 3000 individuele gesprekken deze laatste 5 jaar gevoerd te hebben tijdens mijn plezierscans via PMO (merci Bart Persoons) in meer dan 100 bedrijven op zoek naar wat plezier, geluk en welzijn geeft op het werk en in het leven van mensen, wil ik vandaag u voorschrijven om dingen te doen waarvan we allemaal begrijpen dat ze goed zijn voor ons en waarvoor ook degelijk wetenschappelijk bewijs is.
Stop met negativisme blue monday en covid-mood - Leve het Optimisme, de Pink Attitude
Hier is mijn Plezier Voorschrift voor meer welzijn en geluk om iedere dag de pink attitude te kennen en de redenen voor het gebruik ervan.
1. Wees bewust van je negatieve attitude en gedrag
Onze gemoedstoestand, onze Attitude speelt een grote rol in het gedrag dat we vertonen. Als we ons gemotiveerd en positief voelen, glimlachen we, zien we alles positief met onze grote mooie roze bril, we voelen ons sterk vol energie. Als we ons negatief voelen, is het omgekeerde vaak waar: we kunnen ongeduldig zijn, we worden boos, we kunnen zelfs schreeuwen of ruzie maken, en we kunnen mensen demotiveren. Omdat dit gedrag de mensen om ons heen beïnvloedt, richten ze dat negatieve gedrag weer op ons - en het conflict wordt erger. Herkenbaar? Negativiteit werkt zeer aanstekelijk. Wees bewust van je negatief gedrag
2. Glimlach 10 minuten/dag en zorg voor een glimlach die aanstekelijk werkt
Ons brein maakt geen verschil tussen een echte lach of een fake lach. Wanneer wij lachen maakt ons brein verschillende gelukshormonen . Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend . Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt. Mijn collega Mireille Schmetz is de koningin van de PPA (de Permanente Positieve Attitude) en heeft een nieuwe website www.madame-apero.be gelanceerd om van aperitieven iets onvergetelijks plezant te maken, raadt aan iedereen om zeker 10 minuten per dag te lachen
3. Zing in de douche of overal waar iedereen je horen kan
Als je zingt, laat je de adem door je lichaam stromen. En dat geeft positieve energie en werkt heilzaam. Af en toe eens helemaal uit je dak gaan werkt bevrijdend. Je stem vrij gebruiken, zonder limieten, geeft een heerlijke ontspanning. Zingen is dan ook een goede therapie voor mensen met een depressie of burn-out.
Zing in de douche, in de auto met je favoriet liedje, voor je vrienden voor de eerste keer, vervoeg een koor... Een wereldwijde studie uit 2017 bij meer dan 1.700 mensen die in een koor zaten, toont aan dat mensen die in groep zingen gelukkiger zijn dankzij de sociale band die ze opbouwen
4. Start je dag met 5 X “ik ben in topvorm” te zeggen
Je bent wat je denkt en je bent wat je zegt. Dat is een duidelijke uitspraak en hij klopt als een bus. Je gedachtes en de woorden die je uitspreekt hebben invloed op je stemming, je emoties, je keuzes, je zelfvertrouwen, de risico’s die we wel of niet nemen en onze eigenwaarde. Er zijn zo veel gedachtes en woorden die een negatieve en blijvende impact op je hebben . Begint niet je dag met te puffen, te klagen, te zagen door constant te herhalen : “ik voel mij moe, ik heb nooit geluk, het zal me niet lukken,…” Hoe meer je deze negatieve woorden gebruikt, hoe negatiever de impact.
5. Deel iedere dag je 3 pleziertjes (fijne, leuke momenten) met je naasten
Eén van de meest krachtige lessen die mindfulness ons leert is dat alles waar we op focussen, zal toenemen. Energy flows where the attention goes. Dat klopt voor zowel de positieve,- als de negatieve gedachten. Geef je aandacht aan je planten door ze regelmatig van water, licht en lucht te voorzien, dan groeien je planten.
Geef je aandacht aan je 3 pleziertjes (de fijne, leuke momenten die je beleefd hebt), ook wel 3GT (3 Good Things) door ze op het einde van dag te delen met je familie, vrienden en kennissen en je zal je plezier en hun plezier zien toenemen. Denk eraan hen ook de vraag te stellen wat hun 3 pleziertjes waren.
Deze pink attitude ritueel is zorgvuldig beschreven door Florence Servan Schreiber in haar book “les 3 kifs”. Ikzelf met mijn vrouw en partner Peters Anne, mijn Positieve Attitude sinds meer dan 30 jaar, delen dagelijks onze 3 pleziertjes van de dag. Bedankt Florence voor je tip!
6. Kijk iedere dag iemand recht in de ogen en begroet hem/haar met “goede dag, blij je te zien”
Zich verbonden voelen met de mannen en vrouwen met wie je samenwerkt, zich aanvaard en geliefd weten, verbondenheid voelen in je team, familie en vrienden, lief en leed delen zijn zo belangrijk. We zijn een sociaal dier. Dasein ist Mitsein (Mit einander sein), zegt de Duitse filosoof Heidegger. Ik ben, ik besta als ik met iemand anders bent. In de verbinding word ik mens. Ik word mens als ik gezien kan worden door iemand anders. En het gemis om elkaar te zien hebben wij juist tijdens deze pandemie zeer hard gevoeld en zijn er ongelukkiger van geworden
Daarom nodig ik je uit om te kijken naar elkaar, met elkaar te spreken, elkaar te begroeten, elkaar te vinden en elkaar te zoeken in de nabijheid.
Wij zijn de connectie met de anderen verloren door wereld te bekijken via het scherm van onze computer en smartphone. We zijn vergeten de wereld te bekijken via de ogen, de poort tot de ziel van onze medemens.
7. Geef iemand een dikke knuffel of omhels een boom…
Knuffelen maakt oxytocine vrij. Oxytocine ook wel het knuffelhormoon of liefdeshormoon genoemd helpt bij het opbouwen van sociale banden en verlaagt de niveaus van het stresshormoon cortisol. Je bloedruk begint te dalen. Bij het knuffelen maken we ook endorfines vrij die leiden tot een gevoel van welzijn en ontspanning. Maar heeft iemand echt een wetenschapper nodig om ons te vertellen dat knuffels goed zijn? Iedereen weet dat onze huid honger heeft voor streling. Dokter Thierry Hertoghe, voorzitter of the World Society of Anti Aging Medicine (WOSAAM) en bekende hormoon specialist is mijn neef en informeerde mij jaren geleden over het belang van Oxytocine als hormoon garant voor liefde en langer/beter leven.
Maar nu na 2 jaar covid mis ik meer dan ooit de frequente pre-pandemische menselijke knuffels. Ik vind dat het knuffelen van een boom een veilig, lonend alternatief is. Mijn beste vriend Damien is een verwoed boomknuffelaar en heeft mij hierin ingewijd. In Japan is boomknuffelen en Shrin-yoku (bosbaden) de normaalste zaak in de wereld. Wandelen tussen de bossen haalt onze negatieve energie weg. Dit komt door de good vibrations. Alles in de wereld vibreert. Ook een boom heeft vibraties, wanneer je je in de buurt van een boom bevindt, deze aanraakt, dan zal deze zijn vibraties aan je doorgeven. De vibrationele eigenschappen van bomen en planten maken onze vibraties weer natuurlijk, waardoor we ons beter zullen voelen. Meer energie en minder stress, laat de natuur je medicijn zijn.
8. Neem een “krachthouding” 2 minuten/dag
Uit een experiment van Amy Cuddy, Amerikaanse sociaal psycholoog en spreker , bleek dat personen die een krachthouding aannamen 25% minder cortisol produceerden (dus minder stress hadden) en 20% meer testosteron (dus meer zelfvertrouwen). Bij mensen met een zwakke houding, die hun lichaam kleiner en zwakker maakten, ging dat de andere kant op. Zij produceerden 15% meer cortisol (meer stress) en 10% minder testosteron (minder zelfvertrouwen). Met andere woorden: Een krachthouding geeft vertrouwen. Een zwakke houding geeft angst. Eén van bekendste quotes van Amy Cuddy is : “The mind shapes the body, and the body shapes the mind.”
9. Help een vriend(in) in nood
Helpen maakt ons gelukkig . Neurowetenschap heeft aangetoond dat helpen en geven een krachtig pad is om meer persoonlijke vreugde te creëren. Wanneer we anderen helpen, maken onze hersenen oxytocine, serotonine en dopamine aan. Deze hormonen hebben als effect dat ze onze stemming stimuleren en de werking van cortisol (het stresshormoon) tegengaan. Je kan er zelf “helping high” van worden. En afkicken van "helping high" lijkt bijzonder moeilijk te zijn. Het doelbewust helpen van een collega op het werk is de beste waarborg om plezier te ervaren op je werk.
Vrijwilligerswerk is het overwegen waard. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek deed een onderzoek bij ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder, en wat bleek? Maar liefst 91% van de respondenten die aan vrijwilligerswerk deden, noemde zichzelf gelukkig, tegenover 85% bij de niet-vrijwilligers. Het aantal personen dat zich ongelukkig voelt, ligt bij de vrijwilligers bovendien op 2,1%, de helft van de 4,1% van de niet-vrijwilligers die zich ongelukkig voelen. De onderzoekers concludeerden dat vrijwilligerswerk dus echt gelukkiger maakt: “Vrijwilligers zijn meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren hoger op de persoonlijke welzijnsindex”, vertellen ze. Op https://vrijwilligerswerk.be vind je een lijst met vacatures voor vrijwilligers
10. Schrijf een dankbrief aan iemand die je nauw aan het hart ligt
Park, Peterson & Seligman hebben reeds in 2004 in studies beschreven hoe het schrijven van een dankbrief gekoppeld aan een bezoek je geluk op duurzame manier kan beïnvloeden. Kies daarom een belangrijke persoon die een grote impact heeft gehad in je leven en die je nooit eens goed hebt kunnen bedanken. Schrijf hem een lofrede van ongeveer één pagina en start met de woorden: liefste of beste... ik ben je dankbaar omdat... Het effect zal voelbaar zijn op je geluk en welzijn tot 6 weken. Tijdens mijn laatste workshops “ de PlezierChallenge ” vraag ik aan de deelnemers om 15 minuten tijd te investeren in het schrijven van een dankbrief. De deelnemers die het willen mogen hun brief delen met de andere deelnemers. Ik heb nog nooit zoveel positieve emoties gevoeld en ervaren op één van mijn workshops
Je kan dit Pleziervoorschrift hier gratis downloaden zoveel maal als je wilt en delen met zoveel vrienden en kennissen als je wilt.
Ik kan u verzekeren dat het gebruik van de voorgeschreven geneesmiddelen kan/mag zonder mate en zonder toezicht van de voorschrijver.
Wil je nog meer info rond meer plezier op het werk?
Wil je de covid-mood en pessimisme laten stoppen in je bedrijf?
Ga even kijken op ons programma "creating & sharing smiles"
En je kan natuurlijk ook ons gratis E-Book downloaden voor meer Plezier en welzijn op het werk
Ik wens je veel plezier en een positieve pink attitude het hele jaar door!
Yvan Dierckxsens