Deel je dankbaarheid, boost je geluk
29 augustus 2023 
2 min. read

Deel je dankbaarheid, boost je geluk

Alle studies wijzen erop dat je dankbaarheid delen je geluk , welzijn en plezier in je leven boosten

Het uiten van je dankbaarheid, een expert in dankbaarheid worden kan voor jou een game-changer zijn, met vergaande positieve gevolgen op je geluk en welzijn

WAAROM CREERT DANKBAARHEID ZOVEEL EFFECTEN: Robert Emmons, één van meest befaamde wetenschappelijke expert op het gebied van dankbaarheid, stelt dat dankbaarheid twee hoofdcomponenten heeft. 

De eerste component  is de bevestiging van goedheid. We bevestigen dat er goede dingen in de wereld zijn,  geschenken en voordelen die we hebben ontvangen. Je kan je dankbaarheid uiten door te zeggen: Ik ben dankbaar dat ik gezond bent, ik ben dankbaar voor dit lekker kopje heerlijke koffie,  ik ben dankbaar voor mijn kinderen, Ik ben dankbaar dat ik in een mooi huis woont. 

Door bewust dankbaarheid te beoefenen, gaan wij hier onze hersenen trainen om selectief aandacht te besteden aan positieve emoties en gedachten.

Hierdoor verminderen de negatieve gedachten, angst en bezorgdheid.   Daarom raad ik je aan om ieder dag  te focussen op al de dingen waarvoor je dankbaar kan zijn

In deze video doe ik dit en ik doe dit dagelijks , zeker als de zon schijnt!!!


De tweede component is de sociale component 

Het is de erkenning dat andere mensen  het goed bedoelen met jou. Jij  erkent dat anderen mensen je geschenken hebben gegeven, groot en klein, die je gelukkig hebben gemaakt“  Ik ben mijn vrouw dankbaar voor de liefde die ze me geeft, Ik ben mijn moeder dankbaar om altijd voor mij gezorgd te hebben. ik ben mijn collega  Joris dankbaar voor zijn luisterend oor. Ik ben mijn werkgever dankbaar voor zijn vertrouwen

Ik vind de sociale component de belangrijkste voor dankbaarheid. "Ik zie het als een relatie-versterkende emotie", "omdat het vereist dat we inzien hoe we door andere mensen worden gesteund in ons leven. Dat wij niet alléén zijn!

Door je dankbaarheidsfactor te trainen versterkt dit je communicatie en je empathie met anderen en creëert sterke interpersoonlijke relaties en banden. 

Collega’s  die oefenen met het uiten van dankbaarheid op het werk, zijn vaker bereid om vrijwillig extra werk te doen of een extra stap te zetten om hun taken te volbrengen

Ook zorgen managers die dankbaar zijn en dankbaarheid stimuleren in hun team voor een sterkere groepscohesie en  voor meer succes van hun team

Dankbaarheid maakt een leider medelevend, attent, empathisch en geliefd.

Allemaal redenen om je dankbaarheidsspieren maximaal te oefenen.

In volgende video verduidelijk ik  2 strategieën/oefeningen die je onmiddellijk kan uitproberen .

Gewoon doen zou ik zeggen!

En vandaag waarvoor ben jij dankbaar?  Je mag  al de redenen waarom jij vandaag dankbaar bent zeker met ons allen delen in de comment van onze blog

About the author
Yvan Dierckxsens, afgevaardigd bestuurder en Chief Engagement Officer van Motivationhouse (voorheen Idea 4U) sinds 2008, is een expert in de kunst van de motivatie. • Yvan heeft een jarenlange ervaring als succesvolle topmanager bij het beursgenoteerde USG People, verantwoordelijk voor Frankrijk, Spanje en België . Als CEO van Unique werd Unique 5 X verkozen tot Best Employer. Hij behartigde gedurende 8 jaar als voorzitter de belangen van Federgon, de Belgische HR federatie. • Zijn passie? Mensen inspireren en motiveren, energie en de sleutels geven tot meer persoonlijk en professioneel succes. • Zijn pluspunt? Zijn jarenlange ervaring als succesvolle manager on the field en zijn creativiteit inspireert mensen om concrete oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Place comment