Wist jij dat een dikke knuffel van 20 seconden voldoende is om je dagelijkse dosis oxytocine aan te maken?
Eén knuffel iedere dag betekent dus waarlijk Sint-Valentijn vieren iedere dag.
Deze post is geïnspireerd vanuit onze les "Knuffel elkaar naar meer Oxytocine" die deel uitmaakt van onze On-line training : Boost je werkplezier en motivatie in 7 weken. In bijlage kan jij helemaal vrij deze video les volgen
Wat is oxytocine? Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Dit hormoon laat ons verbonden met elkaar voelen, verhoogt de connectie en de liefde tussen mensen
Vrouwen produceren bij de geboorte van hun kind bijzonder veel oxytocine, hetgeen de liefde en de verbondenheid met hun kind ten goede komt.
Oxytocine bevordert intimiteit, vertrouwen, vriendschap en loyaliteit tussen mensen.
Mensen met te weinig oxytocine hebben het moeilijk om in verbinding te treden met mensen en nauwe relaties op te zoeken.
Oxytocine vormt ook een buffer tegen stress en angst, helpt bij het herstel na stress, en vermindert een hoge bloeddruk.
Mensen die van elkaar houden, stimuleren dit hormoon alleen al als ze aan elkaar denken. Oxytocine heeft een bijzonder positieve impact op de liefdesrelaties.
Nieuwe koppels hadden tijdens de eerste 6 maanden van hun relatie hogere niveaus van oxytocine dan koppels in latere stadia van hun relatie en alleenstaanden die geen romantische relatie hadden. Het is in wezen verantwoordelijk voor de 'honeymoon phase', de fase waar alles aan je lief geweldig is. Volgens studies speelt dit hormoon een bijzonder positieve rol bij erectie en orgasme.
Mijn neef Dokter Thierry Hertoghe noemt trouwens oxytocine: het plezierhormoon en beschrijft op een prachtige manier de enorme effecten ervan in zijn boek “Passion, Sex and Long Life, the Incredible Oxytocin Adventure", een aanrader als je daar alles over wil weten.
HOE KUNNEN WE NU ZELF MEER OXYTOCINE PRODUCEREN?
SPREEK LIEVE WOORDEN UIT.
Lieve woorden zijn krachtige hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat anderen zich goed voelen en dat jij je goed voelt. En veilig VOELT. Ze dragen vriendelijkheid, medeleven en liefde over. Ze verbinden ons ook met anderen waardoor de oxytocinespiegel bij beide personen stijgt.
KNUFFEL ELKAAR.
Zoals de term knuffelhormoon al laat doorschemeren, zorgt lichamelijke intimiteit dat de oxytocine toeneemt.
De mens streeft fundamenteel naar streling.
Wij lijden allen aan huidhonger. Een knuffel, een rugwrijving, een liefdevolle aai stillen een reële honger. Ze doen niet alleen deugd, we hebben ze ook nodig om stress en angst onder controle te krijgen. 'Bij baby’s is aanraking van levensbelang, maar ook bij volwassenen is het erg belangrijk'.
'De mens heeft dat huidcontact, dat vel-voelen, nodig om te bestaan. Dat is een noodzaak'.
Hoe meer je elkaar knuffelt, streelt, omarmt hoe meer oxytocine je produceert.
Door de corona pandemie en de gepaarde afzondering is het gebrek van aanraking en knuffelen, één van de belangrijke gevolgen van het minder produceren van oxytocine. Mensen worden agressiever, trekken zich terug in hun schelp.
Daarom is het zo gezond en goed voor de verbinding tussen mensen om elkaar te knuffelen.
1. Hoe vaak moet je nu elkaar knuffelen?
De Amerikaanse psychotherapeute Virginia Satir, beweert: “We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht knuffels per dag voor onderhoud, en twaalf knuffels om tot bloei te komen.
2. Hoe lang knuffelen?
Internationaal onderzoek geeft aan dat een knuffel even lang duurt dan andere menselijke handelingen: zoals iemand uitzwaaien: 3 seconden. Maar deze gemiddelde knuffel is te kort om een lichamelijk effect vast te stellen. Onderzoek stelde vast dat je de ultieme oxytocine kick krijgt door elkaar minstens 20 seconden lang vast te houden. Dus niet losjes je armen tegen iemands rug drukken en dan weer loslaten. Nee, een echte knuffel waarbij je elkaar even stevig vasthoudt. Even de handen kloppen op de rug. Het liefst hart tegen hart. Zo liet een Amerikaans onderzoek tweehonderd mensen iets stressvols doen: spreken in het openbaar. De ene helft van de groep kreeg eerst een knuffel van twintig seconden, de andere helft moest het zonder doen. Wat bleek: de groep mét knuffel had naderhand een lager stressniveau, waarbij bloeddruk en hartslag minder hard stegen.
3. Knuffelen op het werk tussen collega’s. Kan dat? De knuffeletiquette
Ja dat kan en is zelfs aan te raden want knuffelen tussen collega’s die elkaar appreciëren en elkaar vertrouwen bevordert des te meer al de voordelen van het knuffelen. De beweging #MeToo echter heeft bij vele mensen en vooral bij mannen de angst voor het knuffelen op het werk doen toenemen.
Daarom is het belangrijk een bepaalde knuffel etiquette te respecteren.
Knuffelen is cultuurafhankelijk. In het zuiden van Europa zoals in Spanje of bij ons in het zuiden van België, Brussel of in Wallonië mag je iedereen omarmen of een dikke knuffel geven. In het Noorden van Europa, in Vlaanderen of in Nederland ligt dit anders.
Maar er kunnen ook culturele verschillen zijn tussen bedrijven, sectoren enzoverder. Ik denk dat men elkander anders begroet in de modesector dan in de bouwsector. Denk even na: kan een knuffel hier? Geef opties: wees bewust dat veel mensen het moeilijk hebben om neen te zeggen. Geef daarom opties door de vraag te stellen: een knuffel, een hand of een vuistje? Lichaamstaal spreekt boekdelen: kijk dan naar de lichaamstaal om het antwoord te kennen. Je kan aan de blik, aan de houding zien of iemand het ok vindt of niet. Indien je een ok krijgt: open je de armen, stap naar de persoon en kijk de persoon met een glimlach aan en als de persoon naar voren stapt om je omhelzing te ontmoeten, dan heeft hij of zij de knuffel geaccepteerd.
Opgepast met je machtspositie op het werk:
Neen zeggen tegen de baas is moeilijk. Ben jij de baas? Extra voorzichtigheid geboden! Indien je twijfelt, stoppen is de boodschap. Vermijd best de berenknuffel als man met een vrouwelijke collega waar je iemand zo stevig vastpakt dat hij niet meer kan ademen en zich gevangen voelt.
Ben je ziek?: gewoon niet doen! Straks is iedereen ziek op kantoor.
In al mijn workshops organiseren wij nu een knuffelmoment en die maakten wij tijdens de covid periode covid save, gewoon rug aan rug. Het effect is onmiddellijk, en je ziet en voelt de verbinding stijgen tussen de mensen.
Echter nu momenteel vinden de mensen het gewoon leuk om elkaar op een normale wijze een dikke knuffel te geven.
Mijn advies: minimum één dikke knuffel van 20 seconden per dag met je partner, familie, vrienden, je huisdier en met al je collega’s waar wederzijds vertrouwen en een dagelijkse knuffel een evidentie is.
Ik wens jullie veel knuffelplezier