Waarom is lachen gezond?
12 oktober 2022 
3 min. read

Waarom is lachen gezond?

Wat als jij een zuur gezicht trekt? Wat gebeurt er met jou en de anderen?

Wat als je nooit glimlacht op het werk  en in je leven? Hoe zouden de anderen zich voelen? Hoe zou jij je voelen?

Wist je dat gewoon simpel lachen, zelfs als je je niet gelukkig voelt, je automatisch in een betere stemming brengt? Ons brein kent geen verschil tussen een “echte” en een “fake” lach. 

Wanneer we lachen wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt. En Endorfine maakt ons gelukkig, je kan zelf  euforisch voelen. je pijn en stress verdwijnt. Met deze wetenschap zijn ook de CliniClowns opgericht om zieke kinderen in ziekenhuizen meer te laten lachen en zich beter te voelen

Iedereen weet dat lachen is gezond

 1.  Het lachen verhoogt het aantal antistoffen in je lichaam. Je wordt minder snel ziek. Als je giert van het lachen, worden stresshormonen zoals cortisol gratis en voor niets uit de weg geruimd. Het piekeren en tobben stopt als vanzelf. je voelt je bevrijd van spanningen en relax
 2. Lachen beschermt tegen een hartaanval
  Onderzoek heeft uitgewezen dat eens flink doorlachen de bloeddruk na tien minuten serieus doet dalen.
 3. Lachen maakt je slanker
  Innerlijk joggen, noemen humorexperts schaterlachen.. Een half uur de slappe lach hebben, komt overeen met het verbranden van 250 cal

Voel je je soms depri op je werk, je weet nu dat je glimlach wonderen doet. 

Smile naar een collega die jij voorbij passeert. Smile naar je baas, Smile als je je klant een antwoord geeft , Smile naar iedereen rond jou. En smile eens naar jezelf of met jezelf. Neem je niet altijd  au serieux 

"Spiegelneuronen in de hersenen zorgen dat je teruglacht als iemand je blij aankijkt," zegt hersenprofessor Erik Scherder.

JA, dit kan echt helpen om  jouw plezier op je werk  te vergroten. 

Sinds 20 juni  2021 ben ik officieel certified Laughter Yoga Leader en ervaren ik en de deelnemers van mijn workshops onmiddellijk de zeer positieve en krachtige effecten van het lachen.

Je glimlach gaat aanstekelijk werken dat kan ik je verzekeren. 

Je glimlach is voor het dino brein (het oerbrein) het teken dat jij niet wil vechten, dat jij vriendelijk en positief bent.

 En dat gebeurt in een fractie van een seconde, want het oerbrein reageert ongelofelijk snel . Als jij lacht en positief bent , steekt dat andere mensen aan om (ook) positievere houding aan te nemen. 

Dit betekent dat indien zij door jou in een blijde stemming komen, zij graag in jouw gezelschap willen verkeren en dat het voor jou ook makkelijker is om je negatieve gevoelens los te laten.

Sibe Doosje ( Humorlab) zegt: "lachen en humor zijn belangrijk voor ons welzijn. Beiden zorgen voor een positief gevoel en zelfrelativering en maken het leven lichter.

Lachen geeft dus een goed gevoel waar we weer van willen

Als je lacht, lacht de wereld met je mee, als je huilt, huil je alleen

Ik raad je aan om volgende video’s te bekijken om de effecten en de kracht van de lach  te proeven.


Na hoeveel tijd ben jezelf begonnen met te lachen. 5 seconden, 20 seconden, 60 seconden?

Ik herinner mij nog goed dat tijdens één van mijn workshops over Plezier op het werk Ik deze video vertoonde aan 12 managers van hetzelfde bedrijf . Na een paar seconden begon iedereen te lachen. Behalve één Manager, die kon er helemaal niet mee lachen. Ze was zich aan het afvragen: Waarom doen die allemaal zo onnozel? Ze was echt NIP (Negatieve Ingestelde persoon). En haar negativiteit had ook een weerslag op haar hele team. In haar team was het werkplezier de laagste in vergelijking met al de teams. 

Ik stel je 4 oefeningen voor om in de komende periode de kracht van het lachen echt te voelen

 • Lachoefening 1. Als oefening daag ik je uit om hetzelfde te proberen als deze video.

Je kan 2 minuten beginnen te lachen bij een tramhalte, of binnen een treinwagon, of gewoon in de refter van je bedrijf of zou je het durven doen gewoon op de werkvloer. Je lach zal aanstekelijk werken.

 • Lachoefening 2

Maak een lijst met dingen die je laten glimlachen. Dat kan van alles zijn: de glimlach van je kinderen, je hondje dat altijd blij is, de grappen van een vriend.

Lees deze lijst meerdere keren per dag en herbeleef de vreugde die deze ervaringen je geven.

Je wordt dan volledig bewust van alles wat je voelt, van de manier waarop je je gedraagt tegenover anderen en hun reacties

 • Lachoefening 3:

Lach bewust, zelf als je daar geen zin in hebt,  minimaal 3 maal per dag naar jezelf.

 Lachen , lachen, lachen

 • lachoefening 4: geef jezelf de permissie om je zelf te zijn; 

Ik nodig je uit om jezelf te zijn om het kind terug te vinden in jezelf.
Ik nodig je uit om bomen te omhelzen, in plassen te springen, naar bloemen te ruiken, blootsvoets op het gras lopen, dansen op straat alsof niemand je ziet, zingen in de regen, de eerste van de taart te eten, deugniet  en snoeper die je bent. Bubbels in je bad te blazen, lucht kastelen te bouwen. 

Ik nodig je gewoon uit om eeuwig jong te blijven

We stoppen niet met LACHEN omdat we oud worden.we worden OUD omdat we stoppen met LACHEN

Sinds 2022 hebben wij tijdens ons programma "creating & sharing smiles" altijd een mini-sessie lach yoga. Meer info over het programma "creating & sharing smiles" vind je hier.

Ik nodig je uit om deze blogpost te sharen of deze video die deel uit maat van ons e-learning: Boost in 7 weken al fluitend je WerkPlezier.

Hoho Hahaha

Yvan

About the author
Yvan Dierckxsens, afgevaardigd bestuurder en Chief Engagement Officer van Motivationhouse (voorheen Idea 4U) sinds 2008, is een expert in de kunst van de motivatie. • Yvan heeft een jarenlange ervaring als succesvolle topmanager bij het beursgenoteerde USG People, verantwoordelijk voor Frankrijk, Spanje en België . Als CEO van Unique werd Unique 5 X verkozen tot Best Employer. Hij behartigde gedurende 8 jaar als voorzitter de belangen van Federgon, de Belgische HR federatie. • Zijn passie? Mensen inspireren en motiveren, energie en de sleutels geven tot meer persoonlijk en professioneel succes. • Zijn pluspunt? Zijn jarenlange ervaring als succesvolle manager on the field en zijn creativiteit inspireert mensen om concrete oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Place comment