Wat is authentiek zijn als leider?
08 februari 2022 
2 min. read

Wat is authentiek zijn als leider?

Waarom Authentiek leiderschap tot doorbraak leidt

Wanneer je natuurlijk en vanuit jezelf en je waarden leiding geeft, wordt je sowieso opgemerkt en breng je mensen in beweging.

Mensen worden aangetrokken door leiders die authentiek durven zijn en het zelfvertrouwen hebben om zichzelf te willen zijn, niet wat anderen willen dat ze zijn. Authentiek zijn is niet gemakkelijk, soms zelf moeilijk, zeker omdat er overal druk is om je te integreren in een sociaal wenselijke cultuur.

Om authentiek te zijn moet je dus moedig voor zijn. En ik kan verzekeren dat dit niet  altijd gemakkelijk is. 

De beste leiders zijn diegenen die authentiek durven te zijn, in plaats van te ondergaan. Zij bepalen de cultuur samen met hun teams en creëren de standaards waar andere leiders op geëvalueerd worden. 

Iedereen herinnert zich die authentieke leiders het best omdat zij hun passie vinden en volgen door hun unieke manier van denken en handelen. Ze zijn vaak sterk in het motiveren van mensen.


Authentieke leiders boezemen vertrouwen in, want 

ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen

 en hebben dus een hoge integriteitsfactor.

Wat is nu Authentiek zijn?


1. Authentiek zijn is een mindset van waaruit je jezelf definieert en onderscheidt, die uw beïnvloeding verhoogt en die uw leiderschap doet opmerken. 

2. Authentiek zijn is dus coherent, congruent, consequent zijn.


3. Authentiek zijn is leven zonder masker. En dat is natuurlijk niet gemakkelijk in de Karaoké cultuur van vandaag. Maar ik kan jullie verzekeren mensen kiezen altijd op de lange termijn voor het “originele” en niet voor de bleke kopie


4. Authentiek zijn is leven en handelen in harmonie met je diepste waarden en overtuigingen, ongeacht de omstandigheden. 

5. Authentiek zijn is handelen volgens je principes, en niet gedreven worden door extrinsieke motivatoren (geld, bonus, promotie,...) of door de visie van anderen. 

6. Authentiek zijn is gewoon doen wat juist is, vooral als dat moeilijk is. Je bent dus meer bezig met wat juist is dan met gelijk te krijgen. 

7. Authentiek zijn is gewoon jezelf zijn

Wees gewoon jezelf en koester je eerste followers als je gelijken

Wees gewoon jezelf. en geef jezelf de permissie om in plassen te springen, op blote voeten te lopen, te ruiken aan bloemen, je taartje eerst te eten, volmondig ja te zeggen, bomen te omarmen, luchtbellen te blazen, luchtkastelen te bouwen, echt  authentiek lachen , op straat te zingen of te dansen alsof niemand je ziet ... Leiders nemen zich vaak te au sérieux en vergeten vaak te lachen. 

En je houdt niet op met lachen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je ophoudt met lachen

In de volgende video ziet je dat een leider het lef nodig  heeft om alleen te staan en er belachelijk uit te zien. Onthoud dat indien je bedrijf, team in beweging wil brengen, je eerste "follower" als gelijken moet koesteren en alles duidelijk wil maken over de beweging, niet over jou. Wees als authentieke leider open, openhartig en wees gemakkelijk te volgenEn geef jezelf vooral de permissie om te Dromen, Durven, Doen en DoorDoen… 
De 4 D voor meer succes!

Opgepast voor de authenticiteit valkuil: "Ik ben zo..."

Authentiek zijn draait niet alleen om jou. Het gaat ook over de anderen. Vaak gebruiken leiders het excuus voor een bepaald gedrag:

Sorry, ik ben zo... Ik heb het niet met opzet gedaan

Authenticiteit zonder compassie (medeleven) creëert wantrouwen en egocentrisme. Authenticiteit moet juist leiden tot nederigheid, tot respect voor de ideeën, de mening en het zijn van de anderen. Wees nieuwsgierig naar de anderen. Wees bescheiden en daag jouw visie op de wereld uit: is jouw zienswijze de enige juiste? Sta je open voor de andere? Luister je naar de andere? 

Durf je de hele waarheid uit te spreken door de andere te behandelen zoals hij behandelt wil worden en door vriendelijk te blijven.

Vriendelijkheid is trouwens een sterke kwaliteit van authentieke leiders.

Toon je luisterbereidheid om te peilen naar wat de andere denkt, dit zal je geloofwaardigheid en authenticiteit alleen maar toenemen.

Wil jij graag een authentieke leider zijn die voor doorbraak zorgt in zijn team?
 

Volg  dan ons ontwikkelingsprogramma “Master in Authentiek Leiderschap”

Veel succes met Authentiek zijn!

Yvan

About the author
Yvan Dierckxsens, afgevaardigd bestuurder en Chief Engagement Officer van Motivationhouse (voorheen Idea 4U) sinds 2008, is een expert in de kunst van de motivatie. • Yvan heeft een jarenlange ervaring als succesvolle topmanager bij het beursgenoteerde USG People, verantwoordelijk voor Frankrijk, Spanje en België . Als CEO van Unique werd Unique 5 X verkozen tot Best Employer. Hij behartigde gedurende 8 jaar als voorzitter de belangen van Federgon, de Belgische HR federatie. • Zijn passie? Mensen inspireren en motiveren, energie en de sleutels geven tot meer persoonlijk en professioneel succes. • Zijn pluspunt? Zijn jarenlange ervaring als succesvolle manager on the field en zijn creativiteit inspireert mensen om concrete oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Place comment